Rondom circulaire economie zijn veel mooie en vaak grote plannen. Maar zoals bij alle grote veranderingen is het goed om bij jezelf te beginnen. Hoe kunnen we dat doen “circulair leven”? Er zijn een heleboel dingen die je als consument al kunt doen. Soms zijn dit kleine keuzes in of je iets koopt en wat je koopt. Af en toe vraagt het grotere gedragsveranderingen. Hieronder 12 tips om jou te helpen meer duurzaam en circulair te leven. Met welke ga jij aan de slag?

1. Kopen

Allereerst is het goed om jezelf af te vragen of je het ècht nodig hebt als je iets koopt. Echt iets nodig? Koop spullen van kwaliteit, die zijn duurder, maar gaan vaak stukken langer mee. Zeker op het gebied van kleding een slimme keuze. Kies voor zogenaamde slow fashion! Verder is het goed om bij aankopen te overwegen of je het ook tweedehands kan kopen of van iemand kan lenen. Hier valt veel winst te halen!

2. Repareer

Met fietsen zijn we het al gewend: niemand koopt bij een ketting die stuk is een compleet nieuwe fiets. Toch is dit bij veel andere zaken als stofzuigers, wasmachines en een hoop andere elektrische spullen wel de handelswijze. Zonde! Er zijn steeds meer winkels die dit soort reparaties aanbieden en als je in je netwerk rondvraagt zijn er altijd mensen die een Handige Harrie kennen. Op repaircafe.org kan je meer informatie vinden over repair cafés bij jou in de buurt!

3. Koop circulaire merken

Er zijn steeds meer merken die zich op duurzaamheid en circulaire manier van produceren en ondernemen richten. Bij Mudjeans kan je jeans leasen. Nudie Jeans, Patagonia en Vaude zijn andere voorbeelden van erg goede merken op het gebied van sustainability. Wil je checken hoe jouw favoriete merk het doet? Kijk op rankabrand.nl.

4. Scheid je afval

Per Nederlander produceren we jaarlijks ongeveer 500 kg afval. Er kan met dit afval nog een heleboel gedaan worden. Veel afval kan dienen als grondstof voor nieuwe producten. Hoe beter dit bij de inzameling van het afval al is gescheiden, hoe groter de kans dat dit gebeurt. Veel Nederlanders doen hier al actief aan mee, jij ook?

5. Eten

Vlees heeft enorme impact op de CO2 uitstoot, met name rundvlees. Minder vlees eten zorgt voor minder gebruik van water, voer en brandstof en ook minder CO2 uitstoot door het houden van koeien. Verder zou je eens kunnen kijken hoeveel eten je maakt. Kook niet teveel zodat je niets hoeft weg te gooien. Heb je toch nog wat over? Invriezen en lekker een andere keer opeten!

6. Bamboe tandenborstel

Elke drie maanden van tandenborstel wisselen luidt het advies van veel tandartsen. Dan stapelt de afvalberg wereldwijd natuurlijk snel op! Er zijn nu bedrijven die tandenborstels aanbieden die van bamboe zijn gemaakt. Bamboe groeit erg snel, tussen de 5 en 20 cm per dag! Daarnaast haalt het ook nog meer CO2 uit de lucht dan bomen. Goed alternatief dus en meestal kan het handvat na 3 maanden gewoon op de compost hoop!

7. Deodorant

We weten al een tijd dat aerosolen in deodorant spuitbussen een slechte invloed hebben op ons milieu, dus overschakelen op een roll-on of stick deodorant is een goede stap in de richting van minder chemicaliën. Deze bussen zijn echter nog steeds lastig te recyclen. Dus voor degenen die een stap verder willen gaan: er zijn tal van duurzame en afvalvrije opties beschikbaar. Deze alternatieven gebruiken alleen natuurlijke ingrediënten en zijn volledig veganistisch. Schadelijke elementen zoals aluminium, parabenen en drijfgassen zijn verwijderd. Sommige zijn zelfs verpakt in suikerrietbuizen en CO2-neutraal geleverd.

8. Menstruatiecup

Elke vrouw gebruikt rond de 10.000 pads en/of tampons in haar leven. Dat kost een hoop geld en levert ook een berg afval op. Veel van deze producten zijn gemaakt van katoen. Katoen heeft een zeer waterintensief productieproces. Ook zitten er vaak chemicaliën zoals dioxine, chloor en rayon in deze producten verwerkt. Deze stoffen worden door de aarde opgenomen en komen vervolgens vrij als vervuiling in grondwater en lucht. Als je overschakelt naar een siliconen menstruatiecup, bespaar je niet alleen op afval, maar omdat ze jaren meegaan bespaar je ook nog eens een hoop geld.

9. Scheermesjes

Naar schatting gooien we elk jaar twee miljard wegwerpscheermesjes weg. Als je geluk hebt, kan jouw gemeente de messen recyclen, maar al die plastic handvatten beginnen zich op te stapelen. Een elektrisch scheerapparaat kopen is een goed alternatief dat op de lange termijn geld bespaart. Als je het meer old school wilt aanpakken, schakel dan over op een scheermes met gemakkelijk te recyclen messen.

10. Drinkfles

Iedereen kent de Doppers en Be-o-Bottles van deze wereld wel. De voordelen voor de planeet en de portemonnee maken het zeker de moeite waard om zo’n duurzame fles te kopen. In plaats van de plastic wegwerp flesjes. Toch nog even kort de voordelen op een rijtje. Allereerst bespaar je met een duurzame drinkfles een enorme hoeveelheid olie en energie die nodig zijn om een wegwerpfles te maken. Daarnaast is het milieu beter af. De natuur heeft namelijk honderden jaren nodig om wegwerpflesjes die in de natuur belanden af te breken. Nog een mooi voordeel is dat een duurzame fles je al heel snel geld bespaart. Er zijn veel soorten, maten en hippe designs beschikbaar bij verschillende merken, dus voor ieder wat wils!

11. Shampoo / Conditioner / Zeep

Er wordt een hoop afval gecreëerd in de badkamer. Rondom shampoo en conditioners zijn er verschillende mogelijkheden dit te verbeteren. Zo kan je volledig doe-het-zelf style gaan, online zijn er een heleboel handleidingen die jou op weg helpen bij het maken van je eigen shampoo. Een minder tijd rovende manier is om een lege fles mee te nemen naar je lokale zero waste-winkel om die daar te laten (bij)vullen. Je betaalt alleen voor wat je nodig hebt en er zijn vaak verschillende geuren en soorten beschikbaar. Een andere methode die steeds vaker voorkomt, is overschakelen op vaste zeep-, shampoo- en conditionerrepen. Vaak komen deze verpakt in papier en zijn ze een stuk beter voor je footprint dan steeds weer plastic flessen.

12. Bestek / Spork

De hoeveelheid verpakkingsafval die wordt gegenereerd door de fastfood- en streetfood-industrie is enorm. Je creëert meteen impact door de volgende keer nee te zeggen tegen de plastic zak en bestek bij de kebab tent. Investeer in een herbruikbaar bestek set die in je tas kan blijven. Deze zijn er in vele soorten en maten: volledige, vijfdelige eetsets gemaakt van bamboe, of gewoon een eenvoudige spork. Beide kunnen ze jaren meegaan. Voor dat je het weet bespaar jij honderden stuks plastic per jaar!

Weet jij nog een goede manier? Laat het weten!